Υποβρύχιος καθαρισμός στον Όρμο Φηρών – Τι έκρυβε ο βυθός;

Τελευταία ενημέρωση 26/4 – ώρα 16:00

Άλλη μία δράση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive In Action πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Παρασκευής 23/4, οπότε είχε ολοκληρωθεί ο εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στον Όρμο των Φηρών.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Dive In Action, με τη συνεργασία του Δήμου Θήρας, εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη τουριστικής κίνησης στο παλιό λιμάνι των Φηρών και μπόρεσε να δράσει σε μια περιοχή που στα προ κορονοϊού χρόνια δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αυτή τη φορά, μετά από κατάδυση 45 λεπτών, ανασύρθηκαν 130 κιλά απορριμμάτων, κυρίως πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου. Περίπου το ένα τέταρτο των ευρημάτων ήταν επαγγελματικά και αλιευτικά υλικά, πλαστικοί και λαστιχένιοι σωλήνες, ντίζες σκαφών και καλώδια.

Στο τέλος της δράσης όλα τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν από το παλιό λιμάνι στον Αθηνιό για να καταγράφουν, με το F/B “Νήσος Θηρασιά”, που διευκόλυνε αφιλοκερδώς στη μετακίνηση της ομάδας στο πεδίο κι από εκεί αργά το απόγευμα, με απορριμματοφόρο του Δήμου Θήρας, για τον τελικό προορισμό και διαχείριση.

Στη δράση επιχείρησαν τέσσερις δύτες, ένας δύτης ασφαλείας και δύο μέλη στην στήριξη επιφάνειας, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία και συνδρομή του Δήμου Θήρας και του Λιμεναρχείου.

Με αυτή τη δράση καλύφθηκε μια μεγάλη περιοχή του Όρμου Φηρών, περίπου 50 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος, με βάθος 3-22 μέτρα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, σε συνδυασμό και με την περσινή δράση, η ομάδα έχει πλέον επιθεωρήσει στο 100% το μήκος του παλιού λιμανιού, έχει εντοπίσει τις εστίες μόλυνσης και οι επόμενες -πιο στοχευμένες- δράσεις στην περιοχή θα αφορούν κυρίως σε συντήρηση.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα Vivid Blue Santorini 2021, για τη Μ. Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί δύο δράσεις στο Ακρωτήρι, με παράκτιο καθαρισμό και υποβρύχιες παρατηρήσεις. Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και εντάσσονται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη