15.2 C
Santorini
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Τι προβλέπει για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ο νέος Κανονισμός του Δήμου Θήρας

Share

Στην έγκριση του νέου Κανονισμού Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών του Δήμου Θήρας προχώρησε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 2/8/22.

Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση-εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην εισαγωγή της οποίας περιγράφονται τα παρακάτω:

“Ο παρών Κανονισμός Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών έχει σκοπό ο Δήμος Θήρας να εναρμονιστεί στην υπ’ αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/119776/2429 από 15.12.2021 Κοιν. Υπ. Απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπ. Εσωτερικών ώστε να είναι πλήρης, όσον αφορά στις αμοιβαίες υποχρεώσεις του Δήμου και των πολιτών, να περιλαμβάνει τις προβλέψεις του ν. 4819/2021 (Α’129) περί αποβλήτων και του ν. 4685/2020 (Α’92) και να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 20202030 και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Επιπλέον για τον λόγο ότι η περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Θήρας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς, με ιδιαίτερα εκτεταμένη χρονική τουριστική περίοδο και προς τον σκοπό της προστασίας της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών αλλά και στο πλαίσιο της προώθησης της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης , σύμφωνα με το άρθρο 79 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, εισάγονται προβλέψεις απαγορεύσεων οχλουσών οικοδομικών εργασιών”.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ως προς τις υποχρεώσεις κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, το Άρθρο 33 του Κανονισμού προβλέπει πλέον τα παρακάτω:

1. α) Απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες για το χρονικό διάστημα από 16 Μαρτίου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, στις περιοχές της καλντέρας σε όλο το μήκος της, εντός των παραδοσιακών οικισμών των Φηρών, Ημεροβιγλίου, Οίας, Καρτεράδου, Πύργου, Μεσαριάς, Έξω Γωνιάς, Μέσα Γωνιάς, Βόθωνα, Μεγαλοχωρίου, Εμπορείου, Ακρωτηρίου και Θηρασιάς. Σ’ αυτή την απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται οι ελαιοχρωματισμοί και οι αποκαταστάσεις βλαβών ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.

β) Απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες για το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους στις πυκνοκατοικημένες περιοχές* των οικισμών Επισκοπή Γωνιά (Καμαρίου), Βουρβούλου και Περίσσας (Εμπορείου). Σ’ αυτή την απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται οι ελαιοχρωματισμοί και οι αποκαταστάσεις βλαβών ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.

2.  Επίσης απαγορεύονται παντελώς σε όλη την περιοχή της καλντέρας (εντός και εκτός οικισμών) η ρίψη μπαζών ή άλλων υλικών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

3. Οι ίδιες απαγορεύσεις ισχύουν και για εργασίες των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΥΑΘ) ή παρόχους τηλεφωνίας. Οι οργανισμοί αυτοί πέραν των υποχρεώσεών τους να εφαρμόζουν τους νόμους για την εκτέλεση Δημόσιων Έργωνν (π.χ. σήμανση), οφείλουν αμέσως μετά την εκτέλεση των σχετικών εργασιών και όχι πέραν του τετραημέρου να απομακρύνουν τα προϊόντα εκσκαφής και τα λοιπά υλικά (π.χ. μπάζα) και να επαναφέρουν τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση. Επισημαίνεται ότι πλέον όλες οι επεκτάσεις δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και όλες οι παροχές των καταναλωτών εντός των παραδοσιακών οικισμών της Θήρας και της Θηρασίας θα είναι πλέον υπόγειες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, με απόφαση Δημάρχου, κατόπιν εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας. Τέλος υποχρεούνται στο κατάβρεγμα των αδρανών υλικών και προϊόντων εκσκαφών.

4. Σε περίπτωση εκτεταμένης βλάβης, δύνανται με Απόφαση Δημάρχου να επιτραπούν οι οικοδομικές εργασίες που αφορούν την αποκατάστασή της είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Διαφήμιση

* Σχετικά με τα όρια των πυκνοκατοικημένων περιοχών που περιγράφονται στο Άρθρο 33 του Κανονισμού, όπου απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες για το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυτά καθορίζονται ως εξής:

Περίσσα: Από Άγιο Αντώνη αριστερά, ο διαγώνιος δρόμος που φτάνει στο βουνό και κατεβαίνει στην “Κολάδα”. Επόμενος δρόμος στον Φούρνο του Σπύρου του Santa Irini δεξιά, όπου πέφτουμε στον πεζόδρομο της Περίσσας.

Βουρβούλος: Από την είσοδο του χωριού έως την έξοδο προς το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και πάνω όλο το τμήμα έως τον κεντρικό δρόμο.

Καμάρι: Από το camping και αριστερά διαγώνια, στον δρόμο που οδηγεί στο ΑΒΙΣ και δεξιά από το camping, ό,τι φτάνει μέχρι μέσα στην “Καμάρα”.

Δείτε εδώ αναλυτικά τον Κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών και την απόφαση έγκρισής του από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη