Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*
Πάρα πολλοί ασθενείς στο ιατρείο παραπονιούνται πως συνεχώς αλλάζουν οι οδηγίες μας για το τι πρέπει να τρώνε. Μια τα αυγά απαγορεύονται και μία επιτρέπονται… μια να τρώμε κρέας και μία να μην τρώμε.
Αν έπρεπε στην ερώτηση του τίτλου να δώσουμε μια απάντηση με ναι ή όχι, αυτή θα ήταν, τρώτε λίπη! Επειδή βέβαια τίποτε δεν είναι μόνο άσπρο, μαύρο, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω, τι πιστεύει σήμερα η επιστήμη για το θέμα. Και τονίζω το σήμερα, γιατί οι μελέτες και στο θέμα της διατροφής, συνεχίζουν και δεν θα πάψουν ποτέ να μας εκπλήσσουν με τα αποτελέσματά τους. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πάρα πολύ πολύπλοκος και η πρόβλεψη μόνο με τη λογική, στο πώς αντιδρά, είναι παρακινδυνευμένη.
Όλες τις τελευταίες δεκαετίες προχωρούσαμε με αυστηρές οδηγίες για τη μείωση των ζωικών τροφών και του λίπους διότι υπήρχαν στοιχεία πως οι στενώσεις που δημιουργούνται στα αγγεία μας και προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την κακή διατροφή και κυρίως την κατανάλωση των λιπών. Με τα χρόνια όμως παρατηρήθηκε πως το 80-85% της χοληστερίνης μας είναι καθαρά γεννητικής αιτιολογίας και δεν σχετίζεται με το τι τρώμε. Μάλιστα όταν παλαιότερα η ιατρική κοινότητα “επετέθη” στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, δεν έδωσε βάρος στο τι άλλο μπορούμε να φάμε για καλή υγεία, και ο κόσμος στράφηκε στην επόμενη εύκολη λύση που είναι και φθηνή, τους υδατάνθρακες. Μπήκαν λοιπόν στην διατροφή μας περισσότερα σάκχαρα και τα οποία σήμερα γνωρίζουμε πως είναι η βασική αιτία προβλημάτων για την υγεία μας. Μάλιστα αυτά είναι υπεύθυνα για την οξείδωση της κακής χοληστερίνης, η οποία και καθηλώνεται στο τοίχωμα των αγγείων μας.
To 2017, η μεγάλη επιδημιολογική μελέτη PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) που αφορούσε 18 χώρες και δημοσιεύτηκε στο Lancet ανέδειξε ότι δεν είναι τα λιπαρά αλλά η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων (τροφών που μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη μέσα στο σώμα) που σχετίζεται με κίνδυνο για την υγεία μας.
“Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, ενώ η συνολική πρόσληψη λίπους αλλά και οι μεμονωμένοι τύποι λίπους είχαν σχέση με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα. Η κατανάλωση λίπους και τα είδη λίπους δεν συσχετίσθηκαν με καρδιαγγειακές παθήσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά είχαν αντίστροφη σχέση με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή θα πρέπει να επανεξεταστούν υπό το φως αυτών των ευρημάτων.” PURE study, THE LANCET, Aug. 2017.
Βλέπουμε λοιπόν πως το λάθος στη διατροφή μας είναι ο υδατάνθρακας και όχι το λίπος!
Στο επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι κρύβεται στις τροφές με πολλούς υδατάνθρακες και ποιες είναι οι συστάσεις για σωστή διατροφή. Τρώτε λοιπόν σε λογικές ποσότητες ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, τρώτε αυγά και μην τρελαίνεστε αν το κρέας σας έχει κάποιες φορές και λίπος.
* Ο κος Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης
[adning id="140783"]