Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Σε προηγούμενο άρθρο σας είχα γράψει αγαπητοί φίλοι, μια νέα άποψη που υπάρχει για τον ιδανικό αριθμό γευμάτων, και υπήρξε αφορμή για μια καλή συζήτηση επί του θέματος στα social media. Σήμερα και πάλι θα ταράξουμε τα νερά, όσον αφορά το αν το λίπος κάνει ή όχι κακό όπως πιστεύαμε.

Μόλις προχθές (29/8/17) δημοσιεύθηκε μια πολύ μεγάλη σε συμμετέχοντες μελέτη, γύρω από το θέμα αυτό, η μελέτη PURE. Η μελέτη αυτή βασίζεται σε πληθυσμούς ευρωπαϊκών χωρών καθώς και από Βόρεια Αμερική, οπότε δεν γνωρίζουμε αν τα συμπεράσματα αφορούν και άλλους λαούς, εκτός από τους αναφερθέντες. Μελετήθηκαν για μια 10ετία, κάτοικοι από 18 χώρες, ηλικίας 35-70 ετών, συνολικά 135.000 άτομα. Στόχος ήταν να μελετηθεί η θνησιμότητα και η νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανάλογα με την κατανάλωση υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Συνολικά καταγράφηκαν στους υπό παρακολούθηση, 5.800 θάνατοι από οποιαδήποτε παθολογική αιτία και 4.800 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια (όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια).

Εδώ ήρθε η έκπληξη… Η μεγαλύτερη θνησιμότητα, από κάθε αιτία, προήλθε από την μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων, όχι πάντα στενά συνδεδεμένη με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση λιπών, συνδεόταν με μειωμένη θνησιμότητα! Και αυτό αναφερόταν σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρα.

“Τα ευρήματα της PURE δεν επιβεβαιώνουν την ισχύουσα οδηγία για περιορισμό των λιπαρών σε λιγότερο από το 30% της ενεργειακής μας πρόσληψης και τον κορεσμένων σε κάτω από το 10%, αφού ο περιορισμός αυτό δε συντελεί σε βελτίωση της υγείας. Αντιθέτως, ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη υγείας”, υποστήριξε η Δρ Μαχσιντ Νεχγκχαν, από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά.

Διαφήμιση


αι οι εκπλήξεις δεν έμειναν εδώ… Όπως αναφέρθηκε, κάθε είδος λιπαρών σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας: 14% μικρότερο για τα κορεσμένα, 19% για τα ακόρεστα και 20% για τα πολυακόρεστα. Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών επίσης σχετίστηκε με 21% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου!

Να τονιστεί επίσης πως για άλλη μια φορά επισημάνθηκε η μεγάλη χρησιμότητα κατανάλωσης οσπρίων και φρούτων. Για τα λαχανικά, ειδικά τα μαγειρεμένα, τα οφέλη ήταν ελαφρώς μικρότερα.

Υπό το φως των αποτελεσμάτων αυτών, αναμένεται να υπάρξουν νέες οδηγίες για τις ιδανικές διατροφικές συνήθειες. Δεν σημαίνει βέβαια πως από αύριο θα τρεφόμαστε μόνο με λίπος, αλλά αυτος ο περιορισμός στο 30% το πολύ, της ημερήσιας διατροφής μας, δεν ισχύει πλέον.

Να θυμάστε πως η ιατρική είναι μια πολύ πολύπλοκη επιστήμη γιατί αφορά ένα πολύπλοκο θέμα, όπως είναι ο ανθρώπινος οργανισμός. Πολλά πράγματα που νομίζαμε ως ορθά, θα ανατρέπονται από νέες παρατηρήσεις… Θυμάστε παλιά τι λέγαμε για τα αυγά και την χοληστερόλη; Σήμερα 4-5 αυγά την εβδομάδα, ειδικά βιολογικά, είναι επιτρεπόμενα για όσους έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Μιλάτε με τους γιατρούς σας για την κάθε περίπτωση και εκείνοι από την πλευρά τους πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς, διότι γηράσκουμε αει διδασκόμενοι

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email