Το περιβαλλοντικό τέλος στην πλαστική σακούλα ξεκινά να επιστρέφει στους πολίτες

Το 80% αγγίζει από το 2018 -οπότε επιβλήθηκε το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες- μέχρι σήμερα η μείωση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μέσω των πωλήσεων των μεγάλων καταστημάτων και το 60% μέσω των υπόλοιπων καταστημάτων, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες (22/1) ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Σωκράτης Φάμελλος. Τα πλήρη στοιχεία για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς που παρήχθησαν ή διακινήθηκαν στο σύνολο της αγοράς, δηλαδή και μέσω των καταστημάτων εξαίρεσης (αδειοδοτημένα περίπτερα, λαϊκές υπαίθριες αγορές) θα είναι διαθέσιμα τον προσεχή Μάιο, όπως θα προκύψουν από τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Παραγωγού (ΕΜΠΑ). Από εκεί θα διαπιστωθεί πόσες πλαστικές σακούλες διακινήθηκαν και τι ποσοστό των υπόχρεων απέδωσαν περιβαλλοντικό τέλος.

Το περιβαλλοντικό τέλος που αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ξεκινά να γίνεται ανταποδοτικό και να επιστρέφει στους πολίτες. Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΕΟΑΝ ανακοίνωσαν πως τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή η απόδοση του τέλους στους πολίτες τεσσάρων δήμων της χώρας. Στους Δήμους Αλοννήσου, Βόλβης, Ναυπάκτου και Χαλανδρίου θα διανεμηθούν δωρεάν περισσότερες από 57.000 υφασμάτινες ή πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων και περισσότερα από 2.000 καροτσάκια λαϊκής.

Όσον αφορά στον διεθνή διαγωνισμό για την παραγωγή τσαντών πολλαπλών χρήσεων και των άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς που θα καλύψουν το σύνολο της χώρας, γίνονται όλες οι αναγκαίες προκαταρκτικές ενέργειες, όπως η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και η προετοιμασία τεύχους διακήρυξης συμφωνίας – πλαισίου σε διεθνές επίπεδο. Ήδη υπάρχει υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με τη Γ.Γ. Εμπορίου και την ΕΕΤΑΑ και εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα. Το ύψος του προϋπολογισμού για τον διαγωνισμό εκτιμάται στα 13 εκατ. ευρώ.

“Επιτέλους η κοινωνία και η οικονομία της χώρας εισέρχονται σε αυτό που είναι η ευρωπαϊκή κανονικότητα. Η μεγάλη αλλαγή σήμερα συντελείται με τα νέα οικονομικά και προωθητικά εργαλεία, αλλά και με την αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών. Πρέπει όλοι, οικονομία, παραγωγή, κοινωνία και αυτοδιοίκηση, να επιταχύνουμε, ώστε να προλάβουμε αυτές τις αλλαγές, να διεκδικήσουμε δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο” τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σχετικά με την πιλοτική δράση που θα ξεκινήσει στους τέσσερις δήμους τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κος Δημήτρης Πολιτόπουλος, σχολίασε: “Τα στοιχεία και τα αποτελέσματα από την πιλοτική αυτή δράση θα καταγραφούν από την ΕΕΤΑΑ και θα δοθούν για επεξεργασία στον Οργανισμό μας. Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ο προάγγελος του διεθνούς διαγωνισμού που θα ακολουθήσει εντός του έτους, μέσω του οποίου ο ΕΟΑΝ έχει ως σκοπό να επιστρέψει με τη μορφή τσαντών και καροτσιών τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους που έχουν καταβάλει οι πολίτες”.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη