Το πρώτο “Μπλε” Δίκτυο Δήμων στην Ελλάδα με την αιγίδα του Υπ. Περιβάλλοντος

Η δημιουργία του πρώτου δικτύου δήμων για το θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα συζητήθηκε από νησιωτικούς και παράκτιους δήμους με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath. Στην πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες (16/4) με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, Δημάρχων, αιρετών, υπηρεσιακών εκπροσώπων εννέα Δήμων, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη διασύνδεσης της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μέλη του Δικτύου είναι οι Δήμοι Πάρου, Πόρου, Ανάφης, Αντιπάρου, Τήνου, Σύρου, Λευκάδας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, καθώς και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαιρέτισε την πρωτοβουλία και  επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργείου για τη στήριξη του Δικτύου, ενώ κοινό συμπέρασμα όλων, αποτέλεσε η ανάγκη και θέληση το Δίκτυο αυτό να προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν προτάσεις ως προς τους στόχους, τη λειτουργία του Δικτύου και τα επόμενα βήματα ενώ ανέδειξαν πεδία ενδιαφέροντος.

Το σύνθετο και φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έρχεται ως συνέχεια της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας της Aegean Rebreath με τις δημοτικές αρχές, της εγκατάστασης Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.) και της υλοποίησης δράσεων ολιστικού χαρακτήρα σε κάθε νησί. Η επιτυχία της λειτουργίας του δικτύου Σ.Σ.Θ.Α., που έχει λάβει την αιγίδα του Υ.Π.ΕΝ. και στηρίζεται από τον Οκτώβριο 2020 στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες των δήμων, αναδεικνύει την πρόθεση των τοπικών αρχών να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό το νέο Δίκτυο στοχεύει στην ανάδειξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών, στην αξιοποίηση των εμπειριών για την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων και την παροχή συμβουλευτικού έργου σε κεντρικό επίπεδο.

Φιλοδοξία αυτής της πρώτης συνάντησης είναι να αποτελέσει τη συνέχεια μιας συλλογικής προσπάθειας, προκειμένου να βρεθεί το θαλάσσιο περιβάλλον στο επίκεντρο των τοπικών και εθνικών πολιτικών. Μια προσπάθεια η οποία από την πρώτη στιγμή έχει ενώσει  δημοτικές αρχές, αλιευτικές κοινότητες και τοπικές ομάδες πολιτών στον αγώνα για την προστασία των θαλάσσιων πόρων με ταυτόχρονη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη