Μικρότερη διάρκεια θα έχει φέτος ο τρύγος στη Σαντορίνη, αλλά δε θα είναι αυτό το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς.
Η παρατεταμένη ανομβρία και οι δύο καύσωνες -στο τέλος Ιουνίου και στις αρχές Αυγούστου- οδήγησαν σε προβληματική ωρίμανση των σταφυλιών. Ρώγες μικρότερες από τις κανονικές, καμένα τσαμπιά από τον ήλιο και αφυδατωμένα σταφύλια σε αμπέλια που φαίνονται από τη φυλλωσιά τους ότι διψούν, συναντά κανείς σχεδόν σε ολόκληρο τον σαντορινιό αμπελώνα. Ο βαθμός ωρίμανσης των σταφυλιών διαφέρει ακόμα και μέσα στο ίδιο χωράφι και πολλές φορές και μέσα στο ίδιο το φυτό για να μην πούμε και μέσα στο ίδιο τσαμπί.
“Είναι μια χρονιά πρόκληση για τον οινολόγο που θα κάνει φέτος το κρασί, αλλά και για τον αμπελουργό που θα πρέπει αργότερα μέσα στη χρονιά να κλαδέψει το αμπέλι”, μας λέει η οινοποιός Ιωάννα Βαμβακούρη του θηρασιώτικου οινοποιείου “Μικρά Θήρα”.
Οινολόγος η ίδια, η κυρία Βαμβακούρη, καλείται να διαχειριστεί τη φετινή παραγωγή με τρόπο ώστε το τελικό προϊόν να έχει τα συνήθη χαρακτηριστικά των σαντορινιών κρασιών, παρά τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς.
Είναι προφανές ότι βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Γυρίζοντας μάλιστα λίγο πίσω στο χρόνο, στο 2017, στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο ΑΜΠΕΛΟΣ, που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη, με θέμα “Μεσογειακός Αμπελώνας και Κλιματική Αλλαγή”, βλέπουμε ότι οι εργασίες που παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσαν τη σημαντική επίδραση της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του αέρα, στην φαινολογία, τη φυσιολογία και τον χρόνο ωρίμανσης των σταφυλιών.
Να θυμίσουμε ακόμα ότι στο πλαίσιο του συμποσίου διατυπώθηκε η αναγκαιότητα της εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανάλογα με την αμπελουργική περιοχή, την ποικιλία, την αμπελοκομική τεχνική, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλιακό πλούτο αλλά και την ποικιλομορφία των αμπελουργικών εδαφών, ώστε να είναι δυνατή στα επόμενα χρόνια η κατά το δυνατό ελαχιστοποίηση των αρνητικών και μεγιστοποίηση των θετικών επιδράσεων.