Διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας “Wiki Loves Earth 2018”

Εμπλουτίζοντας τη Βικιπαίδεια με φωτογραφίες φυσικών μνημείων και προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας

Σε εξέλιξη είναι ήδη από τις αρχές Μαΐου το ελληνικό σκέλος του διεθνούς διαγωνισμού Wiki Loves Earth 2018 που διοργανώνεται από τo Wikimedia Community User Group Greece και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2018. Είναι η πέμπτη χρονιά που πραγματοποιείται ο διεθνής αυτός διαγωνισμός και η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται και στην Ελλάδα.

Το Wiki Loves Earth είναι διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα επιφορτώσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Ο διαγωνισμός στοχεύει:

  • στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας
  • στη δημιουργία εικόνων για υψηλό αριθμό φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης, οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ξεχνούν να αναφέρουν τον φωτογράφο και την πηγή από όπου ανακτήθηκε η φωτογραφία.

Οι διαγωνιστικές περιοχές ταυτίζονται με το δίκτυο NATURA 2000

Στον διαγωνισμό “Wiki Loves Earth” μπορεί να πάρει μέρος οποιοσδήποτε, αρκεί να κάνει εγγραφή στο Wikimedia Commons, ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia, να τραβήξει μια ή περισσότερες φωτογραφίες από τις διαγωνιστικές τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο και να τις ανεβάσει ο ίδιος στο Wikimedia Commons ακολουθώντας τον σχετικό σύνδεσμο για κάθε περιοχή. Στον κατάλογο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές Natura 2000, η έκταση των οποίων καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και παρέχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού την ευκαιρία πρόσβασης σε μια κοντινή (το πολύ σε ακτίνα 30 χλμ) διαγωνιστική τοποθεσία.

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές που έχουν σχέση με τη Σαντορίνη, ο κατάλογος περιλαμβάνει ως διαγωνιστικές τοποθεσίες την Παλαιά και Νέα Καμένη, τον Προφήτη Ηλία και τις νήσους Χριστιανά.

Κάθε φωτογραφία πρέπει να απεικονίζει μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Επιτρέπεται και η υποβολή φωτογραφιών αξιόλογων αντιπροσωπευτικών ειδών (ζώα, φυτά κ.λπ.) που τραβήχτηκαν σε επιλέξιμη περιοχή, αρκεί το είδος και η περιοχή να έχει ταυτοποιηθεί σωστά.

 

Οι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουλίου 2018. Κάθε φωτογραφία θα κριθεί με βάση την τεχνική αρτιότητά της, την αξία της όσον αφορά τον τόπο ή το αντικείμενο του περιβάλλοντος το οποίο αποτυπώνει/αναδεικνύει, και την αξία της για την εικονογράφηση λημμάτων στην Βικιπαίδεια. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το φθινόπωρο του 2018. Μετά την ανάδειξη των πρώτων θέσεων στον ελληνικό διαγωνισμό, οι νικήτριες φωτογραφίες θα προωθηθούν στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του Wiki Loves Earth.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στον διαγωνισμό εδώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here