Εκπόνηση μελέτης για το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων προς τα νησιά

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο, με θέμα τη μείωση του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από καιρό είχε προαναγγείλει την πρωτοβουλία του Υπουργείου για εκπόνηση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σχετικής μελέτης για την εξέταση του κόστους μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων – το οποίο επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων των ελληνικών νησιών – και την εξεύρεση ταυτόχρονα τρόπων μείωσης αυτών.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσης Καλαματιανός, ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης, ο κ. Γιάννης Σπιλάνης, η κα Εύα Στεφανιδάκη, ο κ. Γιώργος Ρεμούνδος, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, εκ μέρους των κοινωνικών φορέων, συμμετείχαν ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος ΣΕΕΝ, ο κ. Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, ο κ. Πέτρος Σκουλικίδης, Πρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών και ο κ. Κωνσταντίνος Κομνηνός, Εκπρόσωπος του Δικτύου Δάφνη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε την βούληση της Κυβέρνησης για υλοποίηση πολιτικών που θα εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών πολιτών σε υπηρεσίες και αγαθά, με κόστος αντίστοιχο με αυτό των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας, με ταυτόχρονη παροχή ποιοτικής διασύνδεσης με την ενδοχώρα και τα υπόλοιπα νησιά.


Όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, η πανεπιστημιακή ομάδα εργασίας έχει ήδη καταγράψει τους κυριότερους άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η μελέτη. Σε σχέση με την μεταφορά των επιβατών, σημαντικό είναι πως η πληθυσμιακή κατανομή των νησιών αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια, θα είναι στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στο τελικό πόρισμα, έτσι ώστε όποια λύση εφαρμοστεί να είναι κοινωνικά δίκαιη και να απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών. Στο κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών, με βάση τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το κόστος διάθεσης του τελικού προϊόντος από και προς τους νησιωτικούς προορισμούς, αναλύεται η αλληλεπίδρασή τους με παράγοντες που αφορούν τη λειτουργία και τη δομή της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι τα όποια συμπεράσματα θα βασίζονται σε πραγματικές τιμές που θα αντανακλούν την τωρινή κατάσταση.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν επίσης η αντίδραση των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτικών που θα ανακουφίσουν τα νησιά, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμοι να συμβάλλουν στην συνολική προσπάθεια, με όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, εξέφρασε την πρόθεση του Επιμελητηρίου να συμβάλλει με όλα τα μέσα που διαθέτει όπου του ζητηθεί σχετικά από το Πανεπιστήμιο και, στην πορεία, να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό αντιστάθμισμα για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των νησιών. Επιπλέον, ο κ. Ρούσσος δήλωσε ότι πέραν της μείωσης των ανισοτήτων, εάν επιθυμούμε η νησιωτική οικονομία να μην παραμείνει μονοσήμαντη στοχεύοντας μονάχα στον τουρισμό, θα πρέπει να αναζητήσουμε δραστικές λύσεις σε σχέση με το κόστος ακτοπλοϊκών μεταφορών που πολλές φορές για τις επιχειρήσεις των νησιών είναι πολλαπλάσιο (π.χ. μεταφορά με το πλοίο με υψηλότερο κόστος της πρώτης ύλης από την ηπειρωτική Ελλάδα στην επιχείρηση του νησιού και στη συνέχεια αποστολή με τον ίδιο τρόπο του τελικού προϊόντος στην υπόλοιπη Ελλάδα). Ειδικά πλέον με την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου νησιωτικού Φ.Π.Α., η ανάγκη για εξισορρόπηση του δυσανάλογα υψηλού τιμήματος ακτοπλοϊκής μεταφοράς σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε: “Η Ελλάδα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και ρεαλιστικές προτάσεις για να διαπραγματευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής των νησιών. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με τις μελέτες που διεξάγει το Πανεπιστημίου Αιγαίου και με την αξιοπιστία του και παράλληλα με τη σημαντική και πολύ ουσιαστική συμβολή όλων των φορέων που έχουν αντικειμενικό ενδιαφέρον. Πρέπει να υπάρχει μια πολιτική συνοχή για να καταφέρουμε το αυτονόητο την μείωση του κόστους μεταφοράς από και προς τα νησιά τόσο των μόνιμων κατοίκων αλλά των εμπορευμάτων που θα συμβάλει στην τόνωση των εξαγωγών και κατά συνέπεια της οικονομία των νησιών μας. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εμείς τοποθετούμε την Νησιωτικότητα και την κάνουμε πράξη”.

Print Friendly, PDF & Email