15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγκαινιάστηκε η έκθεση “Πομπηία και Σαντορίνη: η αιωνιότητα σε μια μέρα”

Η έκθεση περιλαμβάνει αποκατεστημένες τοιχογραφίες από τα δημόσια κτίρια και τις ιδιωτικές κατοικίες του οικισμού του Ακρωτηρίου, που ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μια περιοδική έκθεση αποκλειστικά για τη Σαντορίνη, καθώς μέχρι τώρα παρουσιάζονταν αποσπασματικά.

Share

Πηγή φωτογραφίας: Facebook σελίδας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Την έκθεση “Πομπηία και Σαντορίνη: η αιωνιότητα σε μια μέρα” που φιλοξενεί η Scuderie del Quirinale, στη Ρώμη, εγκαινίασε χθες (9/10) η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, μαζί με τον Ιταλό ομόλογό της, υπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού κο Ντάριο Φραντζεσκίνι.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook σελίδας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Η έκθεση συνδέει δύο σημαντικά οικιστικά σύνολα που καταστράφηκαν από ηφαιστειακές εκρήξεις, παρουσιάζοντας τοιχογραφίες, κεραμικά, κοσμήματα, αλλά και έργα Τέχνης, που έχουν εμπνευστεί νεότεροι και σύγχρονοι δημιουργοί από την καταστροφή των δύο πόλεων. Μεταξύ των ελληνικών εκθεμάτων περιλαμβάνονται αποκατεστημένες τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, οι οποίες ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Η έκθεση απεικονίζει ιστορίες από την προϊστορία μέχρι σήμερα και προβάλλει το ηφαίστειο ως πολιτισμικό καταλύτη για να διηγηθεί, εν τέλει, μέσα από μια ευρηματική ανασύνθεση, τους βασικούς σταθμούς της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και για να θυμίσει ένα τραγικά επίκαιρο θέμα: την ανάγκη του σεβασμού του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον.

Το “παρών” στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος. Εδώ με την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον Ιταλό Υπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού κο Ντάριο Φραντζεσκίνι.

Στην ομιλία της, η Ελληνίδα υπουργός τόνισε ότι η Πομπηία και το Ακρωτήρι αποτελούν “δραματικά παραδείγματα του άνισου ανταγωνισμού μεταξύ ανθρώπου και φύσης”. Επισήμανε επίσης, την ανάγκη για άμεση δράση και ζήτησε την στήριξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για πολυμερή συνεργασία και συντονισμένη παγκόσμια απάντηση στην απειλή της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πομπηίας. Εκτείνεται σε δέκα αίθουσες και παρουσιάζει εκατοντάδες εκθέματα από τις δύο πόλεις. Θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από αύριο 11 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2020.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη