Ν. Κεραμέως: Επιστροφή στα θρανία τηρώντας τα μέτρα

Ποιο είναι το πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 σε σχολικές μονάδες

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.

Η κα Κεραμέως ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Όπως είπε, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει πως ενόψει του ανοίγματος των σχολείων δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 στα τηλέφωνα 2131510984, -85, -86.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση της task force, η Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα Μαθαίνουμε ασφαλείς, η οποία περιέχει οδηγίες, ενημερωτικά έντυπα κτλ σε σχέση με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης μετάδοσης του κορονοϊού που θα ισχύουν κατά το νέο σχολικό/ακαδημαϊκό έτος.

Προσδιόρισε δε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους. Αναγνώρισε πάντως πως -ρεαλιστικά- θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, ενδεχομένως και σχολεία.

Ακολουθεί το νέο σποτ του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο τα παιδιά τραγουδούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης κρουσμάτων στα σχολεία
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσίασε τον οδηγό βημάτων αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στις σχολικές μονάδες. Δείτε αναλυτικά εδώ (τελευταία ενημέρωση 12/9).

Συνοπτικά, αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί να απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο. Το προσωπικό του σχολείου θα πρέπει να κάνει χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού. Με πρωτοβουλία των γονέων γίνεται ιατρική αξιολόγηση και αν σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί γιατρό και το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Αν το τεστ βγει θετικό, είτε μαθητής είτε ενήλικος θα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 10 ημερών.

Όσον αφορά στις στενές επαφές, στην περίπτωση εκπαιδευτικού που διδάσκει σε ένα τμήμα αφορούν σε όλη την τάξη. Αν διδάσκει σε Γυμνάσιο ή Λύκειο τότε οι στενές επαφές θα αφορούν μαθητές περισσότερων τμημάτων (εφόσον ο εκπαιδευτικός είχε
παρουσία σε αυτό για τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες εντός των 48 ωρών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ύστερα από 14 ημέρες.

Αν καταγραφούν δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο μέσα σε 14 ημέρες, τότε ο υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19 του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει όλη τη σχολική κοινότητα, ώστε να ενισχυθούν τα μέτρα και θα γίνει σύσταση για τεστ των στενών επαφών. Εάν υπάρχουν τουλάχιστον τρία περιστατικά εντός διαστήματος 14 ημερών σε σχολείο τότε υπάρχει συρροή κρουσμάτων και κάθε φορά θα αποφασίζεται αν θα κλείνει το σχολείο και αν θα γίνονται διαγνωστικά τεστ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη