Η τυροκομία των Κυκλάδων υποψήφια για εγγραφή στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας, την Τρίτη 12/12

Το τυρί και οι τυροκομικές παραδόσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθώς το τυρί αποτέλεσε από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια μέρος της διατροφής των ανθρώπων που κατοίκησαν στον ελληνικό χώρο. Είναι προϊόν μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης φυσικών και βιολογικών διεργασιών, περιβάλλοντος και, βέβαια, του ανθρώπου, ο οποίος από την εποχή που ανακάλυψε τη δυνατότητα αξιοποίησης του γάλακτος για την παραγωγή τυριού έχει συσσωρεύσει γνώσεις και ιδιαίτερες τεχνικές που προσδίδουν στα τυριά τη συναρπαστική ποικιλία που τα χαρακτηρίζει. Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν την τυροκομία και τα προϊόντα της σύνθετα δημιουργήματα ανθρώπου και φύσης, χώρου και χρόνου, κοινωνίας και πολιτισμού.

Ένα από τα προπύργια της παραδοσιακής τυροκομίας του ελληνικού χώρου είναι αναμφισβήτητα οι Κυκλάδες. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι καθένα από τα κυκλαδονήσια έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα, που διαμορφώθηκε ιστορικά όχι μόνο από τα γεωκλιματικά δεδομένα του κάθε νησιού, το είδος, την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παράγει, αλλά και από την ιστορική εμπειρία, τις σχέσεις και τις επαφές με τον κόσμο, τις επιρροές που δέχτηκε, τις πηγές που διαμόρφωσαν τη διατροφική του κουλτούρα και τον πολιτισμό του.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνουν, την Τρίτη 12/12 στις 18:00, συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας για την εγγραφή της “Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων” στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Στον συγκεκριμένο Κατάλογο η Ελλάδα έχει εγγράψει πολλά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα τη Μεσογειακή Δίαιτα, τη Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το Ρεμπέτικο κ.ά.

Κατά τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με:

  • τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις δυνατότητες που παρέχει για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της ζωντανής κληρονομιάς,
  • την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας και την ενεργό συμμετοχή όλων των Κυκλαδιτών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την τυροκομία και το τυρί (τυροκόμοι επαγγελματίες και μη, καταναλωτές και λάτρες του τυριού, εστιάτορες, ξενοδόχοι, αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων (μουσείων, φεστιβάλ, πολιτιστικών οργανισμών κτλ.),
  • τη διαδικασία εγγραφής του στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο, αλλά και για τις δυνατότητες που παρέχει η επιτυχία της προσπάθειας σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων.

Προκειμένου η συνάντηση να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 12/12, στις 12.00 συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη