“Καμπανάκι” ΠΟΥ για νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη

Πιθανές εστίες υπερμετάδοσης οι αγώνες του Euro

Μια περίοδος 10 εβδομάδων, στη διάρκεια της οποίας μειώνονταν τα κρούσματα της covid-19 στην Ευρώπη, έφτασε στο τέλος της και ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, αν οι πολίτες και οι πολιτικοί δεν παραμείνουν πειθαρχημένοι, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω των ταξιδίων, των συγκεντρώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων, εξήγησε ο Κλούγκε. “Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο μιας γρήγορα εξελισσόμενης κατάστασης: Ένα νέο στέλεχος ανησυχίας, το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, και μια περιοχή όπου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κρατών, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά της Covid-19”, πρόσθεσε.

“Θα υπάρξει ένα νέο κύμα στην περιοχή της Ευρώπης, αν δεν παραμείνουμε πειθαρχημένοι”, κατέληξε.

Πιθανές εστίες υπερμετάδοσης οι αγώνες του Euro
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ συστήνει πως οι πόλεις όπου φιλοξενούνται οι τελευταίοι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου θα πρέπει να φροντίσουν να παρακολουθήσουν πιο προσεκτικά την κυκλοφορία των θεατών, ακόμη και πριν την άφιξή τους στα στάδια αλλά και μετά, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της Covid-19.

“Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα ίδια τα στάδια”, υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κάθριν Σμόλγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις συστάσεις του οργανισμού μπροστά στην άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού στο Λονδίνο και την Αγία Πετρούπολη.

Πολλές εκατοντάδες κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν σε θεατές των αγώνων του Eurο, κυρίως Σκοτσέζους που επέστρεψαν από το Λονδίνο, Φινλανδούς που επέστρεψαν από την Αγία Πετρούπολη, αλλά και θεατές στο στάδιο της Κοπεγχάγης, που αποδείχθηκε ότι μολύνθηκαν από το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι που ζουν στη Σκοτία παρακολούθησαν αγώνες του Euro ενώ ήταν φορείς του κορονοϊού, πολλοί εκ των οποίων ήταν παρόντες στον αγώνα εναντίον της Αγγλίας που έγινε στο Λονδίνο στις 18 Ιουνίου, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές της Σκοτίας.

“Αυτό που πρέπει να δούμε γύρω από τα στάδια είναι πώς οι άνθρωποι φτάνουν εκεί, μετακινούνται με κονβόι γεμάτων λεωφορείων ή εφαρμόζουν μέτρα ατομικής προστασίας;”, υπογράμμισε η Σμόλγουντ. Ο ΠΟΥ Ευρώπης ζήτησε επίσης να ελεγχθεί τι μπορεί να κάνουν “οι θεατές όταν φεύγουν από τα γήπεδα, πηγαίνουν σε πολυσύχναστα μπαρ ή παμπ;”, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο ΠΟΥ ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι.

“Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε μια κατάσταση ανόδου των κρουσμάτων, οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να παίξουν τον ρόλο του πολλαπλασιαστή σε ό,τι αφορά τη μετάδοση”, σχολίασε η Σμόλγουντ.

Η άνοδος των κρουσμάτων covid-19 έχει προκαλέσει ανησυχία για ένα νέο κύμα μολύνσεων στην Ευρώπη το φθινόπωρο, αν δεν εμβολιαστούν οι πολίτες, ωστόσο η Σμόλγουντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί νωρίτερα. “Η ανησυχία για μια έξαρση το φθινόπωρο υπάρχει, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι ίσως έρθει νωρίτερα”, τόνισε η ίδια.

Σημειώνεται πως η βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τους τελικούς του Euro την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή ο προημιτελικός αγώνας μεταξύ της Ελβετίας και της Ισπανίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη