Κάθε τρία δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο περιστατικό άνοιας παγκοσμίως

21 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, ο αριθμός των ανοϊκών στην Ελλάδα φτάνει περίπου τις 200.000, στους οποίους αντιστοιχούν 400.000 φροντιστές. Τα στατιστικά στοιχεία εμφανίζουν αυξητική τάση και υπολογίζεται ότι το 2050 τα άτομα που θα νοσούν παγκοσμίως από κάποιο τύπο άνοιας θα ανέρχονται σε 115.000.000, καθιστώντας την άνοια ένα από τα πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα, με τεράστιο ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Με τον όρο άνοια περιγράφεται ένα σύνολο εκφυλιστικών συνδρόμων του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη αιτία της άνοιας.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως η διαταραχή στην εγχάραξη/ παγίωση νέων
πληροφοριών. Παρουσιάζεται συχνά με διαταραχή στην αντίληψη του χρόνου, του χώρου και της εύρεσης λέξεων. Στη συνέχεια συνήθως διαταράσσονται οι κατασκευαστικές ικανότητες. Σε πιο προχωρημένο στάδιο εμφανίζονται συχνά διαταραχές στο λόγο, ο οποίος γίνεται πτωχός, χωρίς νοηματική συνοχή. Παράλληλα μπορεί να συνυπάρχουν και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως απάθεια (μειωμένο ενδιαφέρον και απόσυρση), ευερεθιστότητα, απώλεια της εναισθησίας, ενώ συχνά εμφανίζονται και νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως άρση αναστολών, παρανοϊκές ιδέες, ψευδαισθήσεις, κατάθλιψη. Τα τελικά στάδια της νόσου χαρακτηρίζονται από πλήρη έκπτωση όλων των νοητικών λειτουργιών, το άτομο δεν αναγνωρίζει ούτε τα οικεία του πρόσωπα, παρουσιάζει αδυναμία στην κινητικότητα του, δεν μπορεί να επικοινωνήσει σωστά, γίνεται επιρρεπές σε λοιμώξεις (κυρίως του αναπνευστικού) και χρειάζεται υποστήριξη και βοήθεια όλο το 24ωρο.

“Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων” αναφέρει το υπουργείο Υγείας για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ τιμάται εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που απειλεί την ανθρωπότητα συνεχίζει το υπουργείο Υγείας και τονίζει πως “Η Covid-19 υποχρέωσε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, να λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα Δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα τα άτομα με άνοια που ζουν στην Ελλάδα να είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους, τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής. Η απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία με τους οικείους τους, προκαλεί στα άτομα με άνοια επιπλέον νοητικά προβλήματα και δυσκολίες στη διαχείριση της καθημερινότητας, ενώ η φροντίδα τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη”.

Μελέτη της εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών έδειξε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών.

“H ανάγκη προφύλαξης των ατόμων με άνοια από τον κορονοϊό καθίσταται επιτακτική. Σκοπός είναι να μην νοσήσουν, να διατηρήσουν τις όποιες νοητικές ικανότητες έχουν, την καλή ψυχολογική κατάσταση και καλή καθημερινή λειτουργικότητα.

Η Πολιτεία έχει ενσκήψει με κατανόηση στα προβλήματα που δημιουργούνται για τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Στόχος είναι, όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς να λαμβάνουν ιατρική, νοσηλευτική και ψυχολογική φροντίδα με ασφάλεια στα σπίτια τους ή στις δομές φροντίδας και υποστήριξής τους, ειδικά τώρα, που η πανδημία του κορονοϊού καθιστά επιβεβλημένη τη φροντίδα για τα άτομα με άνοια με αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφάλεια τους.

Ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα απαιτείται και για τους φροντιστές των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι σηκώνουν μεγάλο μέρος της φροντίδας και επιβαρύνονται συναισθηματικά και οικονομικά. Κανείς δεν είναι μόνος σε αυτή τη μάχη. Ακούμε, ενθαρρύνουμε, προστατεύουμε! Μένουμε συνδεδεμένοι μαζί τους, μένουμε ασφαλείς” καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο Αλτσχάιμερ
– Η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελούν φυσιολογικές διαδικασίες γήρατος – ΜΥΘΟΣ
– Το φυσιολογικό γήρας συνοδεύεται συνήθως από ήπιες δυσκολίες στη μνήμη, ωστόσο η άνοια και η άνοια που οφείλεται σε νόσο Alzheimer αποτελούν παθολογικές καταστάσεις, η οποίες είναι προοδευτικά επιδεινούμενες – ΑΛΗΘΕΙΑ
– Αν ένας γονέας μου νόσησε από νόσο Αλτσχάιμερ, θα εμφανίσω σίγουρα και εγώ – ΜΥΘΟΣ
– Η άνοια που οφείλεται σε νόσο Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων. Το ποσοστό κληρονομικότητας της νόσου, στις άνοιες όψιμης έναρξης, είναι μικρό – ΑΛΗΘΕΙΑ
– Αν παρατηρώ ότι ξεχνάω, έχω σίγουρα νόσο Αλτσχάιμερ – ΜΥΘΟΣ
– Η διαταραχή των νοητικών λειτουργιών μπορεί να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, όπως κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, έλλειψη βιταμινών κ.α, αίτια τα οποία συνήθως είναι αναστρέψιμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρό, νευρολόγο ή ψυχίατρο, ο οποίος θα σας κατευθύνει – ΑΛΗΘΕΙΑ
– Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ – ΜΥΘΟΣ
– Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα κτλ, αν ελεγχθούν μπορούν να συμβάλουν στην προφύλαξη από τη νόσο. Ακόμα, η νοητική ενεργοποίηση, η ύπαρξη κοινωνικού και φιλικού δικτύου, η ρύθμιση του συναισθήματος και της διάθεσης, μπορούν να λειτουργήσουν προφυλακτικά – ΑΛΗΘΕΙΑ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη