Μικρές και μεγάλες ιστορίες που συνδέουν τη Σαντορίνη με τον κόσμο 

Όλα ξεκίνησαν από ένα mail που ήρθε στο santorini.net, το ενημερωτικό website για τη Σαντορίνη*: “Είχα πάρει ένα σουβενίρ από ένα κατάστημα στα Φηρά στις περσινές μου διακοπές στη Σαντορίνη. Ήταν μια χειροποίητη μινιατούρα και δυστυχώς έσπασε, μπορείτε να με βοηθήσετε να το αντικαταστήσω;”. Φυσικά το κάναμε… Μετά από λίγο καιρό ακολούθησε ένα επόμενο “Παντρευτήκαμε πέρσι στη Σαντορίνη και σε λίγες μέρες ετοιμάζω ένα δείπνο έκπληξη για την πρώτη επέτειο του γάμου μας. Δεν μπορώ να βρω στη Βιέννη το αγαπημένο μας Vinsanto. Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε;”… Φυσικά το κάναμε… Και λίγο αργότερα “Δοκιμάσαμε το καλοκαίρι τη μπίρα donkey και μας άρεσε πολύ. Θέλουμε να παραγγείλουμε μερικές φιάλες και τα T-shirt της μπίρας, μπορείτε να βοηθήσετε;” Και βοηθήσαμε, και ακολούθησαν και άλλα, πολλά.

Η ανάγκη ήταν προφανής, η Σαντορίνη έπρεπε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Φυσικά οι επιχειρήσεις του νησιού, τα οινοποιεία, οι παραγωγοί των προϊόντων γεύσης κάνουν μεγάλη προσπάθεια στις εξαγωγές τους που αποδίδει καρπούς. Όμως ήταν σαφής η ανάγκη ύπαρξης ενός “μαγαζιού” που να φιλοξενεί, κάτω από μια στέγη, κρασιά από 19 οινοποιεία της Σαντορίνης και κάποια επιλεγμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα (φάβα, τοματοπολτό, κάπαρη και άλλα), ποιοτικά σουβενίρ, βιβλία, την τοπική μπίρα και τα αποστάγματα, αλλά να διαθέτει και τον μηχανισμό για να οργανώνει το ταξίδι τους στον κόσμο.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το Eshop του Santorini.net, το οποίο με αργό αλλά σταθερά ανοδικό ρυθμό απέκτησε πιστούς και επαναλαμβανόμενους πελάτες, που συχνά μοιράζονται τις επιθυμίες και τις ιστορίες τους μαζί μας, από το “Μόλις κυκλοφορήσει η νέα μπλε φιάλη Σαντορίνη θα ήθελα να με ενημερώσετε’’ έως το δημοφιλές “Ψάχνω ένα Λούρο του 16” και το “Θα μου στείλετε μια συνταγή για να μαγειρέψω τη φάβα;”.

Και μετά ήρθε η πρόκληση “Οργανώνω μια γευσιγνωσία Σαντορινιών κρασιών τον άλλο μήνα για κάποιους φίλους, θα με βοηθήσετε να επιλέξω τα κρασιά;” και κάπως έτσι, ανάμεσα στα πολλά, 84 φιάλες Σαντορινιού κρασιού ταξίδεψαν στο Ελσίνκι, και η γευσιγνωσία τελικά είχε μεγάλη επιτυχία. Και πιο μετά “Μαζί με τα προϊόντα που διάλεξα, μπορείτε να μου στείλετε και το τελευταίο τεύχος του Γαστρονόμου που έχει αφιέρωμα στις ‘Πίτες’; Και η απάντηση βγαίνει αυθόρμητα “Ναι, βεβαίως αλλά είναι στα ελληνικά!” Και κάπως έτσι μάθαμε ότι η Miho από την Ιαπωνία μαθαίνει ελληνικά μετά το πρόσφατο ταξίδι της στην Ελλάδα και ο προσωπικός της στόχος για τη φετινή χρονιά είναι να μαγειρέψει 100 ελληνικές πίτες!

Το “Παρακαλώ, θα φτάσουν έγκαιρα μέχρι τα Χριστούγεννα; Θα σώσετε το γάμο μου” ήταν προφανές ότι είχε μια δόση υπερβολής αλλά… και πάλι, αν όχι; Είναι και οι τοπικές αποστολές, τύπου “Η φίλη μου κάνει διακοπές στη Σαντορίνη και είναι τα γενέθλιά της… θα με βοηθήσετε να της κάνουμε έκπληξη; Μπορείτε να το παραδώσετε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο της;’’, αλλά και τα κλασικά “Τι μας προτείνετε για wedding favors στο γάμο μας; Αναλαμβάνετε και τη συσκευασία;”

Η περίοδος της καραντίνας ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλους.

Για τους πελάτες: “Κανονικά θα ήμασταν στη Σαντορίνη αυτές τις μέρες αλλά είναι μια παρηγοριά που μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε τα κρασιά στο σπίτι μας”.

Για τους παραγωγούς: “Το eshop είναι ο μοναδικός μας πελάτης αυτό το διάστημα που είναι όλα κλειστά”.

Για μας: “Η ζήτηση είναι μεγάλη, πρέπει να δημιουργήσουμε την ελληνική έκδοση του eshop, προσαρμοσμένη στην ελληνική αγορά”. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το “αδελφάκι” Atlantea eShop που έχει τη δική του πορεία.

Το 2016, διακόσια περίπου δέματα ταξίδεψαν σε κάθε άκρη της γης. Φτάνοντας σήμερα στο 2022, ο αριθμός των αποστολών πολλαπλασιάστηκε μαζί με τις μικρές και μεγάλες ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές. Όσο και αν οι καιροί και οι συνήθειες αλλάζουν και το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται να κυριαρχεί, φαίνεται τελικά ότι δεν απομονώνει, είναι απλά ένας άλλος τρόπος αλλά οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να έρχονται κοντά, να συναλλάσσονται και να επικοινωνούν, ακόμη και σε διαφορετικά timezones.

*Το santorini.net λειτουργεί και αναπτύσσεται από την Έντυποι και Διαδικτυακοί Οδηγοί ΕΠΕ, μέλος του ομίλου Ηλιότοπος. Έγινε ιδιαίτερα γνωστό καθώς φιλοξενεί αδιάλειπτα, από το 2000 έως σήμερα, την πρώτη κάμερα που μεταδίδει ζωντανά τη θέα της καλντέρας, από το Ημεροβίγλι. 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη