Ο πανεπιστημιακός Θεόδωρος Γεωργόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης των Νομικών του Οίνου (International Wine Law Association – AIDV), κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Λωζάνη στις 21-22 Ιουλίου.

Κάτοχος της έδρας Jean Monnet για το δίκαιο του Οίνου και των Οινοπνευματωδών (Νομική Σχολή της Reims – Γαλλία), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου της Καμπανίας και Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ο κος Γεωργόπουλος αναλαμβάνει την Προεδρία της Ένωσης για τα επόμενα τρία χρόνια. Με την επιλογή ενός πανεπιστημιακού για πρώτη φορά στην Προεδρία της, η AIDV προτάσσει την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας και της εκπαίδευσης ως προς τους κανόνες που διέπουν το κρασί διεθνώς.

Η AIDV, η οποία αριθμεί περίπου 400 μέλη από 45 χώρες σε 5 ηπείρους, αποτελεί από την ίδρυση της το 1985, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), το μεγαλύτερο και σημαντικότερο δίκτυο πανεπιστημιακών, ερευνητών, δικηγόρων δικαστών και δημοσίων λειτουργών που ασχολούνται με την ρύθμιση των ζητημάτων του αμπελοοινικού τομέα: διαχείριση αμπελώνων, χρήσεις γης και κλιματική αλλαγή, προστασία περιβάλλοντος και παραγωγή κρασιού, πνευματική ιδιοκτησία, εμπορικές συμφωνίες, επισήμανση και έλεγχος προϊόντων, θεσμική οργάνωση και χρηματοδότηση του κλάδου, επίλυση διαφορών, ηλεκτρονικό εμπόριο, φορολογία και κατανάλωση αλκοόλ… Σκοπός της είναι η επιστημονική έρευνα και η ενίσχυση της εκπαίδευσης στα ζητήματα ρύθμισης του αμπελοοινικού τομέα, ο δημόσιος διάλογος για την εξέλιξη της νομοθεσίας και η διάχυση πληροφοριών ως προς τις διαφορετικές νομικές πρακτικές στον συγκεκριμένο χώρο.

Θυμίζουμε ότι το 2015, χρονιά που η AIDV γιόρταζε τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της, είχε πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη το ετήσιο συνέδριό της, με πρωτοβουλία του Θ. Γεωργόπουλου, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για τη διοργάνωση, και με την οργανωτική υποστήριξη της Ηλιότοπος Συνέδρια.

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here