22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

SantoWines: Δελτίο τρύγου 2020

Η απόδοση του αμπελώνα της Σαντορίνης επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής - Μ. Καφούρος: Ευκαιρία να αναδειχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν οι παλαιωμένες Σαντορίνες

Πρωτοσέλιδα

Με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου, ο επικεφαλής οινολόγος και Διευθυντής παραγωγής της SantoWines, κος Νίκος Βαρβαρήγος, συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του και κάνει εκτιμήσεις για τα κρασιά της σοδειάς 2020 που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς στην αγορά.

Όπως αναφέρει, η φετινή παραγωγή έφτασε τον ετήσιο μέσο όρο της Σαντορίνης, μετά τις δυο συνεχόμενες “ισχνές” χρονιές για τους αμπελουργούς, με καρπούς εξαιρετικής ποιότητας. Ο τρύγος, εμφανίζοντας μικρή οψίμιση, ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και εξελίχθηκε ημερολογιακά όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι.

Χρονολόγιο
Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς
Χειμώνας: Ήπιος με μέτριες βροχοπτώσεις, που βοήθησαν τη γη να ποτιστεί ομοιόμορφα. Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2019 έως Ιούλιο 2020 ήταν 329,8  mm (570,4 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Άνοιξη: Ήπια, χωρίς καταστροφικούς ανέμους (με εξαίρεση έναν ισχυρό Βοριά στις 16 Απριλίου, που έπληξε μερικώς την βόρεια πλευρά της ζώνης), με λίγες βροχές στο σύνολό της (65 mm).

Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες (25ο C κατά μ.ό.), με δροσερά μελτέμια που φυσούσαν ασταμάτητα (περιέργως και τις νυκτερινές ώρες) από τις 5 Ιουλίου. Αξιοσημείωτη η υψηλή υγρασία που επικράτησε σχεδόν όλο τον Αύγουστο η οποία καθυστέρησε ελαφρώς την ωρίμαση. Απουσία καύσωνα.

Γενικά είχαμε σε όλη την περίοδο ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες χωρίς προβλήματα, κυρίως την Άνοιξη, την πιο κρίσιμη εποχή για την παραγωγή της Σαντορίνης. Έτσι, η χρονιά έδωσε υγιή σταφύλια με ποιοτική ωρίμαση λόγω της έλλειψης σοβαρών ασθενειών.

Η παραγωγή του 2020
Η συνολική παραγωγή φέτος ανήλθε στους 2.500 τόνους σταφυλιών περίπου και αντιπροσωπεύει μια μέση παραγωγή για τον αμπελώνα της Σαντορίνης.

Οινοποίηση και εκτιμήσεις
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι μούστοι δείχνουν ότι και πάλι θα έχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Οι φρέσκιες Σαντορίνες έχουν αρωματικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκων φρούτων όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι. Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης. Το σώμα τους εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.

Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 13-14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 3,0 έως 3,2, διασφαλίζουν ότι και τα φετινά κρασιά θα έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. 


Μ. Καφούρος: Ευκαιρία να αναδειχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν οι παλαιωμένες Σαντορίνες
Σε μήνυμα από τον Πρόεδρο κο Μάρκο Καφούρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων αναφέρονται τα παρακάτω:

“Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 και των συνεπειών της στις πωλήσεις, στη διαχείριση των αποθεμάτων οίνου εσοδείας 2019 και στην ρευστότητα των οινοποιείων, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στάθηκε στο πλευρό των αμπελουργών παραλαμβάνοντας και φέτος ολόκληρη την παραγωγή των μελών της που την εμπιστεύτηκαν. Ο αμπελώνας της Σαντορίνης κατάφερε να αγγίξει τον μέσο όρο όγκου παραγωγής μιας φυσιολογικής χρονιάς. Η δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης των οίνων της Σαντορίνης είναι το πλεονέκτημα που έχουμε στις υπάρχουσες συνθήκες, τις οποίες μπορούμε να δούμε ως ευκαιρία για να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν οι παλαιωμένες Σαντορίνες αλλά και για να τα επικοινωνήσουμε στους φίλους του κρασιού στην παγκόσμια αγορά. Ως οικονομικός και κοινωνικός φορέας του νησιού με δυναμική στάση, σκοπεύουμε να εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή ενίσχυση από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των οινοποιητικών μονάδων και των παραγωγών εν όψει μιας δύσκολης και αβέβαιης χρονιάς.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Δήμος Θήρας: Από το επόμενο έτος η εφαρμογή του νέου Κανονισμού εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου επικύρωσε πρόσφατα (στις 26/9/22) την υπ’ αριθ. 86/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας για τον...