Β. Παπαευαγγέλου: Σταθερά υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα

Σχετική σταθεροποίηση αλλά σε υψηλά επίπεδα εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια και ένας στους δύο είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών. Η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων και των θανάτων έχει σταματήσει, ενώ παρατηρήθηκε μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, με τη διάμεση ηλικία να είναι στα 57-60 έτη.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα/ημέρα. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε σε 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στη Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο και 3,4 στην ΠΕ Θήρας, κυρίως όπως είπε λόγω της Ίου.

Αναφερόμενη στα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι αποτελούν ποσοστό κάτω από το 1%, γεγονός που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού τουριστών αλλά και στη θέσπιση απαραίτητου αρνητικού τεστ για να ταξιδέψουν.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 έτη και παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων κάτω των 34 ετών, που αποτελούν το 63%, όταν δύο εβδομάδες πριν τα άτομα κάτω των 39 ετών αφορούσαν το 80% των κρουσμάτων. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, περίπου 2.500 άτομα άνω των 40 ετών νόσησαν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι και το 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευθεί.

Τόνισε επίσης ότι όπως αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση, οι μικρές ηλικίες εκτίθενται στον ιό κυρίως σε συναθροίσεις συνυφασμένες με τη νυχτερινή διασκέδαση, ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης. Σημείωσε δε ότι στις μεγαλουπόλεις σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρουν επαφή, κυρίως ενδοοικογενειακή, με νεαρό άτομο που επιστρέφει από εγχώριο τουρισμό και κυρίως νησιά.

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα είναι ότι θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Η κα Παπαευαγγέλου δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι να είναι προσεκτικοί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Είπε ότι σε ένα σύνολο 5 εκατ. πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχει νοοσήσει μόλις το 0,17%. Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο είναι φυσικό είπε, να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους. “Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε την ζωή μας και αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το προφίλ των εμβολιασμένων που μολύνονται με τον ιό, είπε ότι έχει σίγουρα σχέση ο βαθμός έκθεσης στον ιό, και υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη ως προς την ηλικία, όπου φαίνεται ότι πιο ευάλωτα είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτά που έχουν αδυναμία να απαντήσουν ανοσολογικά. Επίσης οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο -όπως είπε- είναι μικρότερη η διάρκεια που φιλοξενούν τον ιό, καθώς λόγω του εμβολίου “καθαρίζουν τον ιό πολύ πιο γρήγορα από κάποιον ανεμβολίαστο”.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώιμη αναγνώριση των κρουσμάτων. Την τελευταία εβδομάδα οδήγησαν στο 35% των νέων διαγνώσεων και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, ηλικίας 18-65 ετών, όπου τα μισά περιστατικά διαγνώστηκαν από self test.

Γκ. Μαγιορκίνης: Ανάγκη αύξησης του εμβολιασμού στους νέους

Σημάδια σημαντικής αύξησης έδειξε την τελευταία εβδομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας, όπως ανέφερε με τη σειρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας, αυξήθηκε κατά 25% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών αυξήθηκε σε περισσότερες από 150 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων τις τελευταίες ημέρες παραμένει μεγαλύτερο από το 1. Ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκε κατά 28%, σε περίπου 6 ανά ημέρα.

Ο κος Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ήταν από τις χώρες που προχώρησε γρήγορα στον εμβολιασμό και μπήκε στο 4ο κύμα πιο γρήγορα. Όπως είπε, το κύμα εκεί δείχνει σαφή σημεία συρρίκνωσης. Παρατηρήθηκε μείωση 31% στις νέες διαγνώσεις και αυτή η τάση είναι αντίθετη στις προβλέψεις δραματικής αύξησης των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της πλήρους κατάργησης των περιορισμών στις 16 Ιουλίου. “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι οι 9 ημέρες που έχουν περάσει, είναι σχετικά λίγες για την ασφαλή καταγραφή της επίπτωσης της κατάργησης των περιορισμών”, είπε. Από την άλλη όμως από την άνοδο των διαγνώσεων που άρχισε να καταγράφεται στις αρχές Ιουνίου, δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η πιο πιθανή εξήγηση μείωσης κρουσμάτων είπε ο Καθηγητής είναι η επέκταση του εμβολιασμού στις πιο νέες ηλικίες.

Με βάση τα παραπάνω, υπογράμμισε ξανά τη σημασία του εμβολιασμού στους νέους που, όπως είπε, έχουν τις περισσότερες κοινωνικές επαφές.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη