Θέματα υγείας: Τα νεότερα περί Covid-19

Γράφει ο Δρ. Βασίλης Νομικός*

Ό,τι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο είναι οι εξελίξεις έως την στιγμή που γράφεται και μπορεί έως την δημοσίευσή του να υπάρξουν αλλαγές, αν και φροντίζω για την ενημέρωσή του έως και λίγη ώρα πριν.

Όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι, έχουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που δεν δικαιολογεί πανικό, αλλά είναι απαράδεκτη και η αδιαφορία μας στο να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια της μη μετάδοσης της νόσου στις ευπαθείς ομάδες. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις χώρες που προηγήθηκαν από εμάς, στην διαχείριση πολλών κρουσμάτων και κυρίως το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας θα μας βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου. Ήδη έχουν αναπτυχθεί μαθηματικά μοντέλα που με μεγάλη ακρίβεια μπορούν να μας δώσουν μια πρόβλεψη για την πορεία της αύξησης των κρουσμάτων. Αυτό βοηθάει σημαντικά στο να είμαστε πλέον λίγο πριν τις εξελίξεις και να λαμβάνουμε μέτρα ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται.

Έτσι το κλείσιμο των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων έγινε ακριβώς την στιγμή που περιμέναμε την απότομη άνοδο των κρουσμάτων και αισιοδοξούμε πως θα υπάρξει σημαντική ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι αρκετό το μέτρο αυτό και αν θα έπρεπε να επεκταθεί σε καφετέριες, αθλητικούς χώρους κλπ. όπου μαζεύονται οι νέοι. Από όσο έχουμε δει, ήδη τα αθλητικά σωματεία και των περιφερειών διέκοψαν αθλητικές δραστηριότητες. Όσον αφορά άλλους χώρους, να γνωρίζετε πως παίζει μεγάλο ρόλο η διάρκεια που βρισκόμαστε μαζί με έναν φορέα και όχι μόνο η επαφή μαζί του.

Συνεπώς το σχολείο είναι σημαντικό γιατί τα παιδιά βρίσκονται πολλές ώρες μαζί και κάθε μέρα, σε μεγάλους αριθμούς, ειδικά στα διαλείμματα, σε αντίθεση με μια καφετέρια όπου ούτε τόσος κόσμος είναι μαζί, ούτε κάθεται συνήθως τόσες ώρες. Άλλωστε εδώ έρχεται και η προσωπική ευθύνη του καθενός μας και θα πρέπει σαν ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες να καταλάβουμε και να εφαρμόσουμε κάποιους κανόνες.

Ας έρθουμε τώρα στο επίμαχο θέμα των ηλικιωμένων ανθρώπων που είναι και αυτοί που έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο αν νοσήσουν. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως τα άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς και όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, όπως αναπνευστικές χρόνιες παθήσεις, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ, πρέπει να τα προτρέψουμε να αποφύγουν να μαζεύονται ειδικά σε κλειστούς χώρους.

Τελειώνουμε προς το παρόν, ξανατονίζοντας τους κανόνες καθαριότητας των χεριών, όλων των αντικειμένων που είναι συνήθεις φορείς του ιού όπως το κινητό μας, το οποίο πρέπει συχνά να καθαρίζουμε με αλκοολούχα μαντιλάκια, την παραμονή μας στο σπίτι εάν έχουμε ύποπτα συμπτώματα και λήψη οδηγιών μέσω τηλεφώνου, χωρίς να πηγαίνουμε στον ιατρό μας ή στο νοσοκομείο… Μάσκες χρειάζονται μόνο όσοι έχουν υποψία πως έχουν προσβληθεί από τον ιό και όλο το ιατρικό-νοσηλευτικ  προσωπικό που ασχολείται με ύποπτα κρούσματα. Μην στερείτε τις μάσκες από όσους τις έχουν ανάγκη.

* Ο κος Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη