ΠΟΥ: Το 2024 στην Ευρώπη οι άνω των 65 ετών θα είναι περισσότεροι από τους κάτω των 15 ετών

Συστάσεις για υγιή μακροζωία

Μέχρι το 2024 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών θα ξεπερνά σε αριθμό εκείνους κάτω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, στην οποία περιλαμβάνονται 53 χώρες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην κεντρική Ασία. Αυτή η τάση σημαίνει νέες κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν εστίαση στην υγιή γήρανση, ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού. Η έκθεση του ΠΟΥ “Προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής για υγιή γήρανση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ” προσανατολίζεται σε αυτή τη στροφή, παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για υγιή μακροζωία.

Διατροφή και σωματική δραστηριότητα είναι τα κλειδιά για υγιή γήρανση
Η νέα έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο της σωματικής δραστηριότητας και της ποιότητας της διατροφής ως βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ατόμων. Η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, άνοια και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Υγεία και γήρανση δεν είναι ασυμβίβαστες έννοιες
“Μια λιγότερο δραστήρια και ως επί το πλείστον καθιστική ζωή με μια μονότονη και βαρετή ρουτίνα κάθε μέρα”. Αυτή είναι μια άδικη όμως πολύ κοινή αντίληψη για τη ζωή μετά τα 65, όπως δήλωσε ο Δρ Kremlin Wickramasinghe, Περιφερειακός Σύμβουλος του ΠΟΥ/Ευρώπης για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και την παχυσαρκία.

“Η έκθεσή μας υπογραμμίζει γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες στην Περιφέρειά μας θα πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες και να κάνουν καλύτερες επενδύσεις για να κάνουν ευκολότερες υγιεινές επιλογές, αυξάνοντας το προσδόκιμο υγιούς ζωής για όλους μας”, συμπληρώνει.

Συμβουλές του ΠΟΥ για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
Η έκθεση του ΠΟΥ προσδιορίζει τρεις βασικές αρχές για τη βελτίωση της υγείας των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

– Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λίπη. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα καλό παράδειγμα.
Τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας φυσικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 28%. Συνιστώνται πρόσθετες δραστηριότητες που διατηρούν την ισορροπία, την κινητικότητα και μειώνουν την απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας.
Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, η ενασχόληση με ακόμη υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 35%.

Συνιστώμενες από τον ΠΟΥ πολιτικές για την αύξηση του προσδόκιμου υγιούς ζωής
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μεγάλη ευθύνη για την προετοιμασία για τη δημογραφική αλλαγή που είναι μπροστά μας. Η έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζει πολλές ευκαιρίες σε αυτό το πλαίσιο.
Τα συστήματα επιτήρησης της υγείας στις χώρες της Περιφέρειας μπορούν να ενοποιηθούν καλύτερα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη καλύτερων πολιτικών.
Οι πολιτικές για τη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε προγράμματα διασύνδεσης στο πλαίσιο της κοινότητας.
Οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να ενσωματώσουν τη διατροφή στην ιατρική εκπαίδευση.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το κλειδί για την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης σχετικά με τη διατήρηση υγιεινής διατροφής και καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη