20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το θέμα του Sea Diamond στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά η Συντονιστική Επιτροπή

Share

Έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά με επιστολή της η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond, με αφορμή την πρόσφατη ανάκληση από τον Υπουργό Ναυτιλίας του διαγωνισμού για την ανέλκυση του πλοίου που είχε προκηρύξει η Δημόσια Αρχή Λιμένων. Με την περιβαλλοντική απειλή να είναι υπαρκτή στον βυθό της καλντέρας, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει την αναγκαιότητα να “πάρουμε μαζικά θέση ως τοπική κοινωνία και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας”.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον κο Γιώργο Δαρζέντα, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

“Τα δεκατρία χρόνια αδιαφορίας εκ μέρους της πολιτείας στο θέμα της ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond, νομίζαμε πως τελείωσαν πριν δύο μήνες, με την πρόσφατη απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου προσέφυγαν κάτοικοι της Σαντορίνης, καθώς είδαμε την Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) του ΥΕΝ, να προκηρύσσει ανοιχτό διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό ανέλκυσης με προϋπολογισμό που έφτανε τα 350 εκ. ευρώ.

Και ενώ η διαδικασία κυλούσε ομαλά και πολύ μεγάλες εταιρείες ανελκύσεων του εξωτερικού εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και κατέθεσαν προσφορά ανελκύσεως, ο υπουργός Ναυτιλίας κος Πλακιωτάκης Ιωάννης, δύο μήνες μετά την έναρξη των διαδικασιών από τη ΔΑΛ και δύο μόλις ημέρες πριν το άνοιγμα των φακέλων προσφορών, ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου πως καλεί τη ΔΑΛ να ακυρώσει το διαγωνισμό ανέλκυσης λόγω αναρμοδιότητάς της να εμπλακεί στην υπόθεση αυτή! Σύμφωνα με τον κύριο υπουργό την αποκλειστική ευθύνη φέρει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Και ενώ, εδώ και 13 χρόνια, όλες οι διοικήσεις του ΛΤ Θήρας δηλώνουν ανοιχτά πως αδυνατούν να διαχειριστούν το ναυάγιο του Sea Diamond, ενώ δικαστική πραγματογνωμοσύνη του Ιουλίου 2019 αποδεικνύει ότι το ναυάγιο ρυπαίνει καθημερινά και θα συνεχίσει να ρυπαίνει την Καλντέρα της Σαντορίνης έως και 420 χρόνια, ενώ το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του ΣτΕ με την αμετάκλητη απόφασή του 1820/2019 καταδεικνύει την αυτοτελή υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης (ΥΕΝ), που επιβάλλεται τόσο από το άρθρο 24 του Συντάγματος, όσο και από τις διατάξεις των π.δ. 55/1998 και 11/2002, να επέμβει και να επιληφθεί του αιτήματος της ανέλκυσης του Sea Diamond, και ενώ η ΔΑΛ ως αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ναυτιλίας ξεκινάει με επιτυχία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, έρχεται ο υπουργός ναυτιλίας να ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις και σταματώντας τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού 2 μήνες μετά την έναρξή του και 2 μόλις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, να μας γυρίσει πάλι 13 χρόνια πίσω, φορτώνοντας την ευθύνη διαχείρισης το ναυαγίου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond, θεωρεί ιδιαιτέρως προκλητική τη συμπεριφορά αυτή του υπουργού Ναυτιλίας. Η ανάκληση του προκηρυχθέντος μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond δεν στηρίζεται σε βάσιμους και νόμιμους λόγους, οι οποίοι να βασίζονται σε ισχύουσες συνταγματικές και νομικές διατάξεις. Αντιθέτως, συνιστά μη συμμόρφωση και μάλιστα άρνηση της Διοίκησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Ναυτιλίας να συμμορφωθεί με το ακυρωτικό αποτέλεσμα της απόφασης 1820/2019 του ΣτΕ.

Γι’ αυτό σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τη άμεση σύγκληση εκτάκτου Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την “Διαχείριση του ναυαγίου του Sea Diamond και την ανάκληση του διεθνούς διαγωνισμού ανέλκυσης από τον υπουργό Ναυτιλίας”, ώστε να συζητηθεί από κοινού το σημαντικό αυτό θέμα που μας απειλεί και μας βασανίζει εδώ και 13 χρόνια.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή που πρέπει να πάρουμε μαζικά θέση ως τοπική κοινωνία, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας σε μία υπόθεση όπου η διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα μας οδηγούν σε σίγουρη περιβαλλοντική υποβάθμιση και απειλούν την υγεία μας και το μέλλον του νησιού μας.”

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη