Σαντορίνη: Μακρά συνάντηση για τα ζώα εργασίας

Επεισόδιο στη σκάλα των Φηρών

Αύριο Σάββατο 28/7/2018 θα συνεχισθεί η συνάντηση, στο δημαρχείο, στην οποία συμμετέχουν πέραν του Δημάρχου και στελεχών του Δήμου Θήρας, εκπρόσωποι του συλλόγου αγωγιατών και εκπρόσωποι φιλοζωϊκών οργανώσεων που βρίσκονται στη Σαντορίνη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους όρους εργασίας και τη γενικότερη μεταχείριση των ιπποειδών στο νησί.

Η συνάντηση, που ξεκίνησε νωρίς σήμερα το μεσημέρι, συνεχίσθηκε μέχρι αργά το απόγευμα χωρίς να ολοκληρωθεί. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με κοινή συνισταμένη τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των γαϊδουριών και λοιπών ζώων εργασίας στη Σαντορίνη. Μετά την αυριανή συνάντηση αναμένεται να εκδοθεί κοινό δελτίο τύπου.

Στο μεταξύ, λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής, ολιγάριθμη ομάδα νεαρών ακτιβιστών,  μέλη των φιλοζωϊκών οργανώσεων, που κατευθυνόταν με τα πόδια στο παλιό λιμάνι των Φηρών, κατεβαίνοντας τη γνωστή “σκάλα των Φηρών”, δέχθηκε επίθεση από άτομα που επιχείρησαν να καταστρέψουν πλακάτ που κουβαλούσαν και που αναφέρονταν στην κακή μεταχείριση των ιπποειδών. Η αστυνομία έσπευσε γρήγορα στο σημείο με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα. Υπήρξαν μικροτραυματισμοί και ένας νεαρός ακτιβιστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Νεότερη ενημέρωση 28/7 – ώρα 13:00
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης σήμερα, εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

“Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου, των εκπροσώπων του σωματείου ημιονηγών, εκπροσώπου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και σε συνεργασία εκ μέρους του ΕΣΠΙ (Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών) καθώς και της ακτιβιστικής οργάνωσης Dream Dancers, με θέμα την ευζωία των ιπποειδών που μεταφέρουν τουρίστες στην καλντέρα.

Επισημάνθηκαν περιστατικά και συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα αυτών των ζώων και προσβάλλουν την ευζωία τους.

Συζητήθηκαν εκτενέστερα και συμφωνήθηκε εκ μέρους όλων η άμεση συνεργασία – με συνεχείς συναντήσεις – με στόχο τις άμεσες αλλαγές και βελτίωση των συνθηκών προοδευτικά και σταθερά αναφορικά με την ευζωία των ζώων αυτών.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν, ως άμεσα μέτρα, η επέκταση και βελτίωση ειδικών σκιάστρων προκειμένου τα ζώα να προστατεύονται από τη ζέστη καθώς και η βελτίωση της παροχής νερού στα σημεία παραμονής τους.

Παράλληλα, με συνεργασία όλων των μερών, ο Δήμος Θήρας θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση της κανονιστικής που αφορά στα ιπποειδή, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή και τσιπάρισμα των ζώων αυτών, εφόσον, ως συζητήθηκε, θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη δράση αυτή.

Οι εκπρόσωποι των ημιονηγών συμφώνησαν επίσης για περιορισμένη χρονικά εργασία των ζώων, καθώς και βάρος φορτίου ανάλογο με το βάρος του ζώου, προκειμένου αυτά να μην καταπονούνται. Βασικό αίτημα του σωματείου ημιονηγών ήταν επίσης η επιπλέον ιατρική υποστήριξη για τα ιπποειδή με την παροχή εξειδικευμένου μηχάνηματος υπερήχου για τα ζώα αυτά. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών εξέφρασαν την πρόθεση να βρεθεί χρηματοδότηση για την παροχή του μηχανήματος αυτού.

Ταυτόχρονα, το σωματείο δεσμεύτηκε να συνετίζει όσα από τα μέλη του παραβαίνουν τους κανόνες, με τους παραβάτες να αποβάλλονται, όπως προβλέπεται από την κανονιστική του Δήμου Θήρας.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων έδειξαν την ικανοποίησή τους από την όλη έκβαση της συζήτησης, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, με μόνη οδό την πρόοδο και τη συνεργασία για το καλό των ζώων.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία σχετικά με την ευζωία των ζώων.”

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here