Προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και όχι το τι θα ισχύσει το Πάσχα

Εύθραυστη σταθεροποίηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια | Περιορισμένα τα νέα "ανοίγματα" | Σε βαθύ κόκκινο η Κύθνος, σε κόκκινο η Μύκονος

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι μεταθέτουν για αργότερα την όποια συζήτηση αφορά το Πάσχα. Ερωτηθείς, κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, σχετικά με το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό την περίοδο του Πάσχα, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως “για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας” και εξήγησε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, “κάτι που η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει”.

“Τώρα είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης”, επισήμανε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως δεν πρέπει “να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι τελειώσαμε. Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, θα οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων. των νέων ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων”.

Η κα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς, με 26.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ είπε πως “ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει να μειώνεται και βρίσκεται σήμερα στο 5,3%, κάτι που είναι αναμενόμενο, όσο αυξάνονται τα τεστ που γίνονται και εξετάζονται και περισσότεροι υγιείς συνάνθρωποί μας”. Σημείωσε επίσης ότι παρά τον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων διαγνώσεων ανά ημέρα είναι στις 2.800, όταν κατά μέσο όρο διενεργούνται 54.000 τεστ ανά ημέρα.

Η ίδια πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένο, με 250 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε αρκετές περιοχές. “Ο δείκτης Rt βρίσκεται οριακά πάνω από το ένα, στο 1,02. Μιλάμε για μία εύθραυστη ισορροπία. Τώρα που ο ιός είναι παντού, θα πρέπει να μην χαλαρώσουμε”, τόνισε και επανέλαβε ότι οι δύο κύριες πηγές μετάδοσης είναι η ενδοοικογενειακή και οι κοινωνικές συναθροίσεις, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. “Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός καραδοκεί για να μας ξεγελάσει οπότε εμείς ξεχαστούμε” είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως σε όλη τη χώρα -αυτή τη στιγμή- νοσηλεύονται 5.500 ασθενείς με Covid-19, ενώ καταγράφεται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι 250 ανά ημέρα.

Ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει και όπως είπε θα συνεχιστεί για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, λέγοντας ότι “η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν υπάρχει σταθεροποίηση και μετά μείωση των νέων κρουσμάτων, χρειάζεται υπομονή για να δούμε μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους”. Σήμερα η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι στο 86% και πάνω από 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τόνισε επίσης πως ένας στους τέσσερις που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ έχει ηλικία κάτω των 55 ετών. Σημείωσε δε πως οι περισσότεροι διασωληνωμένοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών και όχι στην ομάδα των υπερήλικων, τονίζοντας ότι αυτό δείχνει και τα οφέλη του εμβολιασμού στους γηραιότερους ανθρώπους στη χώρα μας.

Αναφερόμενη και στη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, είπε ότι τα κριτήρια για το ποιες θα ανοίξουν πρώτες είναι, αν αυτές αφορούν τους εξωτερικούς χώρους όπου η διασπορά φαίνεται να είναι πιο δύσκολη, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και σε άλλες όχι.

Περιορισμένα τα νέα “ανοίγματα”
Στο πλαίσιο που περιγράφηκε παραπάνω, η Επιστημονική Επιτροπή έδωσε με φειδώ το πράσινο φως για άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων αυτή την εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 19/4 επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στην ΠΕ Κοζάνης, μόνο με τη μέθοδο του click away. Επίσης επανεκκινούν οι δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, σχολών οδηγών αυτοκινήτων, σχολών επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Ικανότητας ΠΕΙ, ΚΕΘΕΥΟ), σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ) με τους εξής όρους:

– Τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς και οι θεωρητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται διαδικτυακά.
– Υποχρεωτική διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές.
– Διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και εξεταστές διενέργεια self test δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).
– Διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα.
– Τήρηση κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας (δηλαδή ανοικτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος).

Σε βαθύ κόκκινο η Κύθνος, σε κόκκινο η Μύκονος
Επιπλέον, ο κος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως στο “βαθύ κόκκινο”, δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσεται από αύριο, μεταξύ άλλων περιοχών, το νησί της Κύθνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 7 από 1 στις 5/4. Ο εντοπισμός ικανού αριθμού κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την αντιστροφή της εικόνας αυτής το ταχύτερο δυνατό, σημείωσε ο κος Χαρδαλιάς.

Αντίθετα, βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει η Μύκονος, με αποτέλεσμα από τη Δευτέρα 19/4 να “κατεβαίνει” από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο. Τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 12, όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης ήταν 76 (μείωση 84%).


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη