Πτώση 94% για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα το 2020 – Εκτιμήσεις για μερική ανάκαμψη το 2021

Ακόμη και τέσσερα χρόνια μπορεί να χρειαστούν για να φτάσει η βιομηχανία της κρουαζιέρας στα αποτελέσματα του 2019, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, αναφέρει ο Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, κάνοντας την επισκόπηση της περυσινής χρονιάς και εκτιμήσεις για το 2021. Πλήρης επαναλειτουργία του κλάδου, αφού αποκτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των επιβατών και όχι μόνο, αναμένεται το 2025 περίπου.

Πριν την εμφάνιση της πανδημίας, οι προβλέψεις για το 2020 έκαναν λόγο για αυξητική πορεία της κρουαζιέρας κατά 10% σε σχέση με το 2019, που ήταν ήδη μια καλή χρονιά. Όμως, πολύ γρήγορα οι εταιρείες αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τη συνέχιση των δρομολογίων τους εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η θερινή περίοδος ήταν σχεδόν νεκρή, επηρεάζοντας αρνητικά και τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία κλπ. Στη συνέχεια γνωστές εταιρείες επανεκκίνησαν τα δρομολόγιά τους, για να ξανασταματήσουν σύντομα λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Το τέλος της σεζόν βρήκε το σύνολο των πλοίων να είναι παροπλισμένα ή να ταξιδεύουν σε διάφορα ασφαλή μέρη με μειωμένη ταχύτητα αναμένοντας οδηγίες.

Στον πίνακα που ακολουθεί συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από το 2017 έως το 2020, καθώς και προβλέψεις για το 2021. Η μείωση για τη χρονιά που πέρασε είναι της τάξης του -94% σε σύγκριση με το 2019.

Οι προβλέψεις για το 2021
Σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά, η έναρξη των εμβολιασμών, αλλά και τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται δημιουργούν ελπίδες ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο και η κρουαζιέρα θα επανεκκινήσει, ακολουθώντας βέβαια τα υγειονομικά πρωτόκολλα πλοίων, λιμένων και γενικά μεταφορικών μέσων κλπ. Σημειώνεται πάντως ότι οι ανακοινώσεις εταιρειών με συγκεκριμένες αναχωρήσεις μετατίθενται σε μελλοντικές ημερομηνίες, με την παρούσα στιγμή η επανεκκίνηση ορισμένων εταιρειών να είναι τον μήνα Μάιο/Ιούνιο, ενώ άλλες προγραμματίζουν για Αύγουστο ή και αργότερα.

Οι προβλέψεις για το 2021 περιλαμβάνουν φυσικά μικρότερο αριθμό πλοίων και επιβατών. Η ολική λοιπόν πρόβλεψη του 2021 είναι να επανέλθει ένα ικανοποιητικό ποσοστό περίπου 20% επιπλέον από τα αποτελέσματα του 2020, μειώνοντας έτσι τις απώλειες συγκριτικά με το 2019 από το 94% στο 74%.

Ο κος Κόντες σημειώνει επίσης ότι περίπου 27 πλοία αποσύρθηκαν για επανακύκλωση (scrap) και επιπλέον 18 πλοία πουλήθηκαν προς άλλους επενδυτές και μένει να φανεί η συνέχιση της λειτουργίας τους σε άλλους προορισμούς, ή χρήση ως πλωτά ξενοδοχεία κλπ. Επίσης υπάρχει μία αρκετά ικανοποιητική τάση για νέες κατασκευές πολυτελέστατων μικρού μεγέθους πλοίων τα expeditions vessels. Οι νέες κατασκευές όλων των πλοίων ανέρχονται περίπου 38 luxury cruisers, χωρητικότητας 200-500 επιβατών, με προγραμματισμό σε ειδικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μείωση ή και μηδενική κατασκευή νέων παραγγελιών πλοίων στα γνωστά ναυπηγεία που κατασκευάζουν τα mega ships.

Καταλήγοντας, ο κος Κόντες τονίζει πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως θα πρέπει να επισπευσθεί με ιδιαίτερα προσεκτικούς ρυθμούς και να συνεχιστεί η  παρακολούθηση της πανδημίας, ώστε να φτάσουμε το συντομότερο σε ικανοποιητικό στάδιο ανοσίας και να εξασφαλίσουμε ασφαλή προγράμματα μεταφορών που συμπεριλαμβάνονται στα τουριστικά προγράμματα και φυσικά και στον θαλάσσιο τουρισμό. “Οι τεχνικές βελτιώσεων που εφαρμόζονται στα κρουαζιερόπλοια (π.χ. Air conditioning) αλλά και τα υγειονομικά μέτρα που ακολουθούνται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να υπάρξει ασφαλές περιβάλλον επί των πλοίων και να βοηθήσουν θετικά για τη σωστή επανεκκίνηση της κρουαζιέρας”, συμπληρώνει.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη